Een skottelbraai is echt ideaal op de camping. Waarom? Omdat je heerlijk buiten kan zitten tijdens het koken, geen last hebt van vieze luchtjes in je camper en de maaltijden zijn bovendien verrukkelijk! Zet de skottelbraai gezellig bij de tafel en je kunt heerlijk koken terwijl je een wijntje drinkt met je gezin.
Over de skottelbraai
Een skottelbraai is eigenlijk een grote wokpan met een gasflesje. Je kunt er op barbecueën, complete hoofgerechten mee maken en zelfs desserts op bereiden. Het is een multifunctioneel kookstoestel wat erg gebruiksvriendelijk is. Je hebt alleen een gasflesje nodig en de skottelbraai is binnen no time warm. Het is op bijna elke camping toegestaan en je hoeft niet te stoeien met kolen of iets dergelijks.
Zorg voor voldoende kruiden en specerijen
Omdat je met een skottelbraai alles in één pan maakt is het wenselijk om kruiden of specerijen toe te voegen zodat je smaakpupillen worden geprikkeld. Zorg er daarom voor dat je altijd wat kruiden in de camper of caravan hebt staan.
Tips voor kruiden en specerijen: knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano, basilicum, Italiaanse kruiden, peterselie, citroensap en een flesje shiracha.
Skottelbraai recepten
Lees hieronder verder voor heerlijke campingrecepten die je kunt bereiden op de skottelbraai.
Zalmpakketje met krieltjes
Waarschijnlijk heb je dit thuis ook al eens gemaakt; zalm met krieltjes. Super gezond en in een handomdraai klaar.
Bron: Het keukentje van Syts
Benodigdheden:
- Aluminiumfolie
- Zalmfilet
- Olijfolie
- Zout & peper
- Basilicum
- Peterselie
- Tomaten (2 a 3 stuks)
- Courgette
- Paprika
- Ui
Bereidingswijze:
Pak een groot stuk aluminiumfolie en leg de krieltjes in het midden met een flinke scheut olijfolie en bestrooi het geheel met zout en peper. Laat dit ongeveer 15 minuutjes voorgaren. Snijd allerlei verse (zachte) groente zoals; tomaat, ui, courgette en paprika in kleine partjes. Hoe kleiner de stukjes hoe sneller de groente gaar worden gestoomd. Pak een groot stuk aluminiumfolie en leg de zalm in het midden. Bestrooi de vis met zout, peper en een scheutje olijfolie. Leg daarna de groente op de zalm en bestrooi de groente met zout, peper, basilicum en peterselie. Als laatste leg je de voorgegaarde aardappelen in het pakketje. Je vouwt het pakketje dicht en plaatst dit 20-25 minuten op de skottelbraai. Vergeet niet de deksel op de skottelbraai te doen. Eet smakelijk!
Nasi met bloemkoolrijst
Nasi met bloemkoolrijst is een lekker en gezond gerecht en is weer even nét wat anders. Uiteraard kun je dit gerecht ook met rijst maken maar dan raden we je aan om de rijst even in de camper of caravan te koken en pas daarna toe te voegen.
Bron: zelf samengesteld :D
Benodigdheden:
- Bloemkoolrijst
- Kippendijen 250 gram
- Olijfolie
- Zout & peper
- Rode paprika
- Champignons
- Ui
- Knoflook (1 teentje)
- Taugé
- Scheutje ketjap
- Peterselie
- Zakje nasi kruiden
- Of losse kruiden: Kurkuma, kerriepoeder, koriander, gemalen komijn, paprikapoeder, laos
Eventueel nog toevoegen: Atjar, komkommer, kroepoek, mayonaise, satésaus, augurken.
Bereidingswijze:
Verhit een flinke scheut olijfolie in de skottelbraai en bak de kip gaar. Snijd de ui, knoflook, prei, champignons en paprika in kleine stukjes en roerbak dit mee totdat het beetgaar is. Voeg daarna de bloemkoolrijst toe en bak dit 3 tot 5 minuten. Voeg een scheutje ketjap en de (nasi)kruiden toe. Maak je gebruik van de nasikruiden? Laat dit dan eerst even weken in een beetje kokend water voordat je het aan de rijst toevoegt. Doe als laatste de taugé en peterselie erbij en dit bak dit nog 2 minuutjes gaar. Et voilà, serveren maar!
Skottelbraai paella
Heerlijk met de camper naar Spanje en vervolgens je eigen vertrouwde paella eten, wat een feestje!
Bron: een beetje van onze zelf en van Smulweb
Benodigdheden:
- Chorizo 200 gram
- Garnalen
- Knoflook (2 teentjes)
- Twee rode paprika’s
- Erwtjes
- Twee uien
- Gele rijst
- Olijfolie
- Kippenbouillonblokje
- Citroen
- Peterselie
Bereidingswijze:
Begin met een flinke scheut olijfolie in de skottelbraai. Laat dit verwarmen en doe de chorizo, fijngesneden ui, knoflook en paprika in de skottelbraai. Voeg de rijst en 1 liter kippenbouillon toe en roer alles door elkaar. Gaar dit zo’n 10 minuten en roer regelmatig. Voeg de garnalen en erwtjes toe en blijf roeren totdat de rijst gaar is. Indien nodig kun je nog wat extra bouillon gebruiken. Garneer het gerecht met partjes citroen en wat peterselie.
Witlof met ham
Een heerlijk simpel gerecht wat we zelf thuis ook wel eens maken. Ideaal voor op de skottelbraai!
Benodigdheden:
- Olijfolie
- Witlof (3 of 4 stronkjes)
- Hamreepjes
- Aardappeltjes
- Boursin (half tot ¾ pakje)
- Zout en peper
Bereidingswijze:
Verhit een flinke scheut olijfolie in de skottelbraai. Bak de aardappeltjes goudbruin en voeg daarna de hamblokjes en de witlof toe. Bak dit mee totdat je ziet dat de witlof gaar is. Doe vervolgens de Boursin erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg als laatste nog wat zout en peper toe en zodra alles goed warm is kun je het al serveren!
Kliekjespan
Dit is ons favoriete gerecht omdat het altijd verrassend is en we vaak groente of vlees over hebben in de koelkast waar geen recept meer van te maken is. Heb jij daar ook wel eens last van? Dan hebben we hier het ideale ‘recept’ voor jou!
Bereidingswijze:
Snijd alle overgebleven groente klein en het overgebleven vlees in blokjes. Doe een flinke scheut olijfolie in de skottelbraai en bak het vlees. Haal het vlees uit de pan en leg dit even op een bord. Bak vervolgens de groente gaar met een ui en een teentje knoflook als je dit nog hebt. Roer alles goed door elkaar en strooi er wat zout en peper overheen.
Nu is het moment om het gerecht nog wat op smaak te brengen. Voeg bijvoorbeeld een blikje tomatensaus toe of de volgende kruiden: paprikapoeder, basilicum en oregano. Doe er eventueel nog een beetje citroensap bij en blijf tussendoor goed proeven om te kijken of de smaak naar wens is. Kook ondertussen de pasta of rijst in de camper. En tadaa, een heerlijk recept en een lege koelkast!
Afbakbroodjes
Ook afbakbroodjes kun je prima klaarmaken in de skottelbraai. Leg voor vertrek een aantal pakken afbakbroodjes of stokbrood in de camper of caravan en je hebt elke ochtend een vers afgebakken broodje!
Zet de skottelbraai op laag vuur en leg de broodjes op de grilplaat (niet het rooster) en doe de deksel erop. Vergeet niet om de broodjes regelmatig om te draaien! Nu hoef je nooit meer in de rij te staan voor broodjes!
Voor de kids: cupcakes bakken op de skottelbraai
Dit is echt een aanrader voor de kinderen. Vaak komen er veel kindjes kijken en mee proeven!
Benodigdheden:
- Een pak cakemix (waarbij je enkel water hoeft toe te voegen)
- Garde
- Cakevormpjes (het liefst van kunststof)
- Eventueel versiersels voor op de cakjes
Bereidingswijze:
Doe de cakemix in een (salade)schaal en voeg het water toe. Roer het mengsel met de garde tot een glad beslag. Zet het grillrooster op de skottelbraai en verwarm tot 200 graden. Vul de cakevormpjes met de cakemix en zet ze op het grillrooster. Doe de deksel dicht en draai de skottelbraai op de laagste stand. Bak de cakejes ongeveer 10 minuutjes gaar. Als je met een sateprikker erin prikt en ze komen er weer schoon uit dan zijn de cupcakes goed.
Wil je de cakejes versieren maar heb je hier niks voor meegenomen? Smelt wat suiker in water en druppel dit over de cakejes. Strooi er nog wat hagelslag overheen en klaar is kees!
Succes met het koken op de skottelbraai!
Hopelijk heb je wat aan onze kooktips en recepten voor op de skottelbraai. Wij wensen je veel plezier met kokkerellen!
Lees ook onze andere blogs met camping recepten, vegetarische eenpansgerechten en nog veel meer.