Een camperroadtrip door de Alpen

Heb je twee of drie weken de tijd voor een roadtrip met camper? Trek dan eens dwars door de Alpen en laat je verrassen door de adembenemende natuur met haar reusachtige bergen, helderblauwe meren en sprookjesachtige bergdorpjes. Na het lezen van deze blog heb je volop inspiratie voor jouw volgende camperreis!


Annecy, de eerste stop in de Alpen

Met één tussenstop in Luxemburg rijden we vanuit Nederland in één stuk door naar Annecy, de hoofdstad van de Franse regio Haute-Savoie en ook wel het Venetië van de Alpen genoemd. Er is geen betere plek om je roadtrip door de Alpen te starten, als je het mij vraagt! Deze plaats met kleurrijke straatjes en kanalen, ligt aan het bekende Lac d'Annecy. Aan dit meer vind je zonder twijfel de perfecte plek om je camper neer te zetten. Hier vind je namelijk talloze campings rondom het meer. Het is wel aan te raden om vooraf een plekje te reserveren. Ook buiten het seizoen, trekken veel toeristen deze kant op. 

Luc en ik strijken neer op camping ‘le Solitaire du Lac’. Deze camping ligt 8 km vanaf het centrum van Annecy en is voor ons een fijne uitvalsbasis voor een rondje fietsen om het meer, een wandeling door de bergen en om zo’n beetje regelrecht vanuit onze camper een duik in het heldere meer te nemen. We huren ook nog even een sup bij de camping en genieten van de avondzon en de ultieme rust op het water.

Lac Annecy
Foto: Lac d'Annecy

Salgesch en de Walliser Alpen

Na een paar dagen laten we Frankrijk achter ons en rijden via de Franse Alpen Zwitserland in. Ons doel is om in de Rhône-vallei onze volgende camping te vinden. En dat lukt in het plaatsje Salgesch. Met uitzicht op de bergen, rondom een zwemmeer ligt Camping Swiss Plage.

Salgesch ligt vlakbij de grotere stad Sierre en ligt op de taalgrens van Duits en Frans Zwitserland. En, niet geheel toevallig zijn we in dé wijnregio van Wallis beland met de exclusieve grand cru’s en vele wijnhuizen. De glooiende wijngaarden kunnen ons dan ook niet ontgaan. 
Maar, we kiezen niet alleen voor deze zalige plek voor de wijn. Ook klimmen we met onze racefiets naar Grimentz, waar we aankomen in een soort sprookjesdorp. Een verscholen bergdorp met rustieke houten huisjes en de raamkozijnen versierd met felgekleurde geraniums. Vanuit hier kun je overigens ook veel bergwandelingen maken. 

Grimentz
Foto: Grimentz

Nu we redelijk in de buurt zijn, maken we een uitstapje naar het autovrije, chique dorp Zermatt. Een bekend wintersportoord in de ‘Walliser Alpen’ en in de zomer favoriet onder wandelaars en bergbeklimmers. Het is een uurtje rijden vanaf de camping. Wat een genot om door dit groene, berglandschap te rijden. Het is helaas wat bewolkt wanneer we arriveren. Met de kabelbaan gaan we omhoog en dankzij een voorzichtig zonnetje, lukt het ons om een glimp op te vangen van die magische berg: de Matterhorn. De top ligt op 4478 m hoogte en is indrukwekkend om vanaf hier te zien. 


Via Kandersteg naar Interlaken

Terug in Salgesch oriënteren we ons op de volgende bestemming in de Alpen. Ons oog valt op Interlaken, maar dan wel via Kandersteg. Dat betekent dat we onze route een stukje met de autotrein zullen afleggen. We reserveren via de website een plekje en gaan vroeg op pad naar Goppenstein. Vanaf hier rijden we per trein via de Lötschberg Tunnel naar Kandersteg. Dit voelt weer als een nieuw avontuur! Onze rit verloopt soepel en einde ochtend parkeren we de camper in Kandersteg. We lopen hier omhoog richting de Oechinensee, dat ligt op 1578 meter hoogte. Na een hoop klimwerk zien we daar iets turquoiseblauws schitteren tussen de bergen: het meer! Een verfrissende duik is aanlokkelijk, dus we gaan ervoor. Ik denk dat dit de mooiste plek is waar ik ooit gezwommen heb! Helemaal enthousiast vervolgen we onze wandeling, passeren we de vele koeien op en langs het pad en genieten we van onze lunch. 

Uitzicht Oechinensee
Foto: uitzicht Oechinensee

Aan de Thunersee 

Wat is Zwitserland ongelooflijk mooi en wat voelt het vrij en relaxed om hier van de ene naar de andere bestemming door dit immense landschap te rijden. We kunnen geen genoeg krijgen van de uitzichten. Dus we zitten goed als we onze volgende stop bereiken. We kiezen voor Camping Manor Farm aan de Thunersee bij Interlaken. Wederom gelegen aan een meer en tussen bergen en het verveelt ons nog lang niet! 

Vanaf de camping kunnen we met een gratis veerboot naar Interlaken toe. Vanuit hier zijn er ontzettend veel dingen om te ondernemen, zoals een uitstapje naar de top van de Jungfrau op 4.158 meter. Wij struinen door Interlaken en maken op een terrasje plannen voor de volgende dag: een mooie en pittige wielerronde langs onder andere de Brienzersee en met een beklimming van de Grote Scheidegg. Zwaar dat klimmen, maar voor ons de ultieme en meteen sportieve manier om de omgeving te verkennen. 

Brienzersee
Foto: Brienzersee 

Waaghalzen in Engelberg

Luc is al een tijdje gefascineerd door iets wat te doen is in de omgeving van de plaats Engelberg. Dat wordt onze volgende stop. Naast wandelingen maken, geschikt voor alle niveaus, brengen we een ‘must see’-bezoek aan de Titlisgletsjer. En daar komt het, hier stappen we in een roterende gondel: de 'Titlis Rotair'. Deze gondel draait rond op weg naar de gletsjer en dat geeft ons een fantastisch 360° panoramisch uitzicht onderweg omhoog! Op de top van Titlis is daar ook nog eens de hoogste hangbrug van Europa, de ‘Cliff Walk’. Je moet wel een beetje geschikt zijn voor grote hoogtes, maar het is een cadeau om hier te mogen lopen. Wanneer de adrenaline weer wat gezakt is, komen we aan bij camping Eienwäldli, waar we een fijn welkom krijgen en voldaan op één oor gaan.

Liechtenstein, je moet er geweest zijn

We hebben nog meer te zien en te beleven in de Alpen, dus we vervolgen na twee nachten in Engelberg, onze roadtrip richting Liechtenstein. Eerlijk gezegd vooral om te kunnen zeggen dat we er geweest zijn, maar wat blijkt, het is er ook nog eens leuk! We verblijven slechts één nachtje op Camping Mittagspitze AG en fietsen in 20 minuten langs de Rijn naar de hoofdstad Vaduz. We gaan hier heerlijk uiteten, want dat is weer ietsje beter betaalbaar hier. 

Taxfree shoppen in Samnaun

Vanaf nu gaan we ons op bekender terrein begeven. Het dorpje Samnaun staat als volgende op ons ‘Alpen-menu’. In de winter zijn we hier al vele malen naartoe geskied. Het lijkt ons wel wat om hier in de zomer poolshoogte te nemen. En, ja ook gooien we de tank even vol, want dat is hier wel zo voordelig. Er hangt een gezellig sfeertje, we lunchen hier en wandelen nog even de taxfree shopping-winkels in en uit. Op Campingresort Samnaun parkeren we onze camper voor één nacht. Een mooi plekje tussen de bergen en alle voorzieningen zijn aanwezig. We slapen hier als een roos!

Samnaun
Foto: Samnaun

Het laatste Alpenland van onze roadtrip: Oostenrijk! 

Alweer 2,5 week onderweg en het voelt alsof het veel langer is. Oostenrijk is ons laatste Alpenland dat we aandoen. Ook dit plekje kennen we goed, zowel in de winter als de zomer komen we hier graag. Het voelt voor ons als thuiskomen op Camping Ötztal in Längenfeld. Drie nachten dompelen we ons onder in de laatste, frisse berglucht. We maken nog een wandeling in de bergen van Sölden en werken ons nog in het zweet met een laatste wielerronde. Om de hoek van de camping ligt het Therme resort Aqua Dome, ook dat pakken we nog even mee, een aanrader!  

Sölden
Foto: Sölden

Met één overnachting in Duitsland rijden we vervolgens Nederland weer in. De bizarre bergpanorama’s onderweg, het buitenleven en de verschillende plekjes die we hebben gezien, maken dat we weer vol nieuwe energie thuiskomen. De Alpen hebben ons goed gedaan!

Heb je zin gekregen om naar de Alpen af te reizen met een camper? We hebben verschillende campers te huur voor het nieuwe seizoen. Neem hier een kijkje en start binnenkort jouw eigen camperavontuur! 

Door: Carlijne van den Burg