Wegenbelasting voor de camper: alles wat je moet weten

Als je een camper koopt en je zet deze op naam, dan moet je als eigenaar wegenbelasting betalen. Hoeveel belasting je precies betaalt is afhankelijk van de camper. Zo heeft de Belastingdienst een aantal fiscale inrichtingseisen gesteld waaraan de camper moet voldoen om in aanmerking te komen voor bijzonder tarief wegenbelasting. 
Benieuwd wat dat bijzonder tarief precies inhoudt? In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de wegenbelasting voor de camper.

Wegenbelasting voor de camper

Voor een camper zijn er drie mogelijkheden voor de wegenbelasting:

 

  • Geen wegenbelasting: Voor campers van 40 jaar en ouder (gewijzigd per 01.01.2014)
  • Bijzonder tarief – kwarttarief: Voor campers tot 40 jaar oud
  • Bijzonder tarief – halftarief: Voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd

Voorwaarden bijzonder tarief wegenbelasting

Als je camper aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je gebruik maken van het bijzonder tarief, het speciale wegenbelastingtarief voor campers. 

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen. In het kentekenbewijs deel I staat dat het gaat om een "kampeerauto" (inrichting kampeerwagen). 

Tevens moet de kampeerauto ook voldoen aan een aantal eisen qua ombouw en inrichting. Voor meer informatie over deze inrichtingseisen en het wegenbelastingtarief voor campers kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Bijzonder tarief: kwarttarief 

Als je camper voldoet aan deze fiscale inrichtingseisen van de Belastingdienst dan betaal je een bijzonder tarief wegenbelasting, namelijk het kwarttarief. Als je nieuw bent in de camperbranche is deze term je waarschijnlijk nog onbekend. Het kwarttarief wil zeggen dat je een kwart van het belastingtarief betaalt dat je normaal gesproken zou betalen voor een personenauto in dezelfde gewichtsklasse.  

Voor nieuwe campers moet dit bijzondere tarief worden aangevraagd. Meestal neemt de dealer dit voor je uit handen. Indien je zelf een camper importeert, of een auto ombouwt tot camper, moet je het bijzondere tarief zelf aanvragen. 

Als je zelf een verzoek wilt indienen voor bijzonder tarief dan kan dat via dit aanvraagformulier of de belastingtelefoon. 

Bijzonder tarief: halftarief

Indien je de camper bedrijfsmatig gaat verhuren mag je geen kwarttarief betalen, maar betaal je halftarief. Dit is de niet een kwart, maar de helft van het tarief van de motorrijtuigenbelasting. Ook als de camper op naam van de huurder wordt gesteld, moet de huurder het halftarief betalen.

Wegenbelasting voor je camper berekenen

Je kan de wegenbelasting eenvoudig berekenen met de rekenmodule van de Belastingdienst. Deze module gaat wel maar tot een gewicht van 5.050 kg (ledige massa). Gewicht, brandstof, fijnstoftoeslag en of de camperbedrijfsmatig wordt verhuurd zijn belangrijke factoren voor het berekenen van het tarief. 

Tip: Indien je camper na het importeren nog gekeurd moet worden bij de RDW, wordt de camper gewogen. Zorg er dus voor dat je camper leeg en ontdaan is van niet voertuigeigen zaken. 

Fijnstoftoeslag

Vanaf 1 januari 2020 geldt een fijnstoftoeslag voor oudere campers. Dit om eigenaren te stimuleren de oude en vervuilende camper in te ruilen voor een nieuwere en schonere variant. 

De regeling is dat je bij oude dieselcampers een toeslag betaalt van 15 procent. Het gaat dan om een fijnstofuitstoot die hoger is dan 5 milligram per kilometer of 10 milligram per kilowattuur. 

Het komt erop neer dat als je een dieselcamper hebt van voor 1 januari 2011 je een toeslag moet betalen. De toeslag geldt ook voor diesels waarbij het origineel gemonteerde roetfilter is verwijderd. Zijn de uitstootwaarden niet geregistreerd op het kenteken, dan geldt de grens van 1 september 2009.

Meer weten over de wegenbelasting voor de camper?

Wil je meer weten over de wegenbelasting die je moet betalen voor de camper? Kijk op de website van de Belastingdienst
Benieuwd naar andere vaste lasten die horen bij de aanschaf van een camper? Lees dan ook eens onze andere blog over wat een camper kost per jaar.

Camper schorsen

Wanneer u langere tijd geen gebruik wilt (of kan) maken van uw camper of geen gebruik gemaakt van de openbare weg, bijvoorbeeld door stalling, dan heeft u de mogelijkheid om uw camper te schorsen. Wanneer u uw camper schorst, schorst u de geldigheid van het kenteken waardoor bijbehorende verplichtingen c.q. kosten ook vervallen. Zo hoeft u uw camper niet APK te keuren, te verzekeren en wegenbelasting te betalen.

Voorwaarden camper schorsen

Wanneer u uw camper wilt schorsen, dan gelden er een aantal voorwaarden. Een schorsingsperiode heeft een minimale looptijd van één jaar. U kan uw camper dus niet kortstondig schorsen. De wegenbelasting vervalt wanneer uw camper minimaal één maand geschorst is. U betaalt dus wel wegenbelasting over de eerste maand.  

Vanaf 2019 is het mogelijk om een schorsingsperiode van 2 of zelfs 3 jaar aan te vragen. U hoeft dan niet jaarlijks een nieuwe schorsing in te dienen. Schorst u uw camper toch voor 1 jaar en wilt u deze verlengen? Dan moet u voor het einde van de schorsingsperiode uw schorsing verlengen.