Een camper is een stuk groter en zwaarder dan een auto. Met een gewoon autorijbewijs (B-rijbewijs) mag je in een camper rijden, maar de camper mag dan maximaal 3500 kg wegen. In deze blog leggen we je zoveel mogelijk uit wanneer je welk rijbewijs nodig hebt. Lees ook de blog; Het gewicht als je een camper wilt kopen.
Rijbewijs B - Autorijbewijs
Met een rijbewijs B mag je met een camper rijden tot een maximaal toegestane massa van 3500 kg. Dit rijbewijs is geldig voor voertuigen ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen. Het maximale toegestane gewicht van de camper staat vermeld op het kentekenbewijs (F.2) en op het typeplaatje in de deurpost van de camper.
De maximale toegestane massa omvat het totale gewicht van het voertuig, inclusief belading zoals personen, bagage en andere lading. Let op: moderne campers hebben vaak een chassis dat meer gewicht aankan, maar dit betekent niet automatisch dat je ze met een B-rijbewijs mag besturen.
Aanhangwagen en rijbewijs B
Binnen het B-rijbewijs mag je ook een voertuig besturen met een aanhangwagen, mits je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De totale massa van de aanhangwagen is maximaal 750 kg.
- De aanhangwagen mag meer dan 750 kg wegen, mits de aanhanger niet zwaarder is dan het ledige gewicht van het trekkende voertuig én de totale massa van de combinatie niet meer is dan 3500 kg.
Rijbewijs C1 – Light versie
Voor campers met een toegestane maximale massa tussen de 3500 kg en 7500 kg is een C1-rijbewijs vereist. Dit wordt vaak de 'lichte' versie van het C-rijbewijs genoemd. Met een C1-rijbewijs mag je ook een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kg. Dit rijbewijs is ideaal voor camperaars die met een zwaardere camper willen reizen.
Rijbewijs C – Groot rijbewijs
Heb je een camper die zwaarder is dan 7500 kg, dan heb je een volwaardig C-rijbewijs nodig. Net als bij het C1-rijbewijs mag je met een C-rijbewijs maximaal 8 personen vervoeren en een aanhangwagen tot 750 kg trekken.
Medische keuring of gezondheidsverklaring
Voor campers die zwaarder zijn dan 3500 kg is een medische keuring verplicht. De regels hierover zijn:
- Voor het C1-rijbewijs moet je elke 5 jaar een medische keuring ondergaan.
- Bij verlenging of aanvraag van een C1- of C-rijbewijs is een gezondheidsverklaring vereist.
- Wijzigt je medische situatie tussentijds, dan moet je opnieuw een medische keuring laten uitvoeren.
De gezondheidsverklaring wordt verstrekt door het CBR en kan eenvoudig digitaal worden aangevraagd met DigiD.
Belangrijke gewichtsbegrippen
Er worden verschillende termen gebruikt om het gewicht van een camper te definiëren. Hieronder de belangrijkste:
- Massa ledig gewicht: Het gewicht van het voertuig zonder belading. De overheid rekent hiervoor: massa rijklaar min 100 kg.
- Massa rijklaar: Het gewicht van het voertuig inclusief koelvloeistof, 90% brandstof, smeermiddelen, reservewiel (indien aanwezig), gereedschap en bestuurder (75 kg). Dit staat als (G) op het kentekenbewijs.
- Maximale laadvermogen: Het gewicht dat je maximaal mag meenemen (personen en bagage). Dit bereken je door de toegestane maximale massa min de massa rijklaar.
- Toegestane maximale massa: Het maximaal toegestane gewicht van het voertuig inclusief belading. Dit staat als (F.2) op het kentekenbewijs.
Het kiezen van het juiste rijbewijs voor het besturen van een camper is essentieel om veilig en volgens de wet de weg op te gaan. Zorg ervoor dat je de juiste categorie hebt en houd rekening met de gewichtsregels. Plan je een reis met een grotere camper? Controleer dan op tijd of je een aanvullend rijbewijs of medische keuring nodig hebt. Zo kun je zonder zorgen genieten van je camperavontuur!