Als je een gloednieuwe camper koopt is isolatie geen issue, tegenwoordig zijn alle nieuwe campers goed geïsoleerd. Ga je echter zelf een bus of kampeerauto ombouwen of is je huidige camper nog niet goed genoeg geïsoleerd?
In deze blog vertellen we je alles over camperisolatie en geven we je tips over hoe je je camper het beste kunt isoleren.
Waarom je camper isoleren?
Als je camper nog niet goed geïsoleerd is dan is het aan te raden om hier zeker verandering in te brengen. Camperisolatie zorgt namelijk voor:
- Bescherming tegen buitentemperaturen (zowel koud als warm)
- Bescherming tegen ongewenst geluid
- Bescherming tegen schimmel en roest
Een camper is gemaakt van metaal en heeft vaak meerdere ruiten. Beide materialen geleiden warmte en kou erg goed. Onderschat dus vooral niet hoe koud of warm het kan worden in je camper. Met name in de vaak hete zomerweken is het erg prettig als je middels isolatie zoveel mogelijk warmte buiten de camper kunt houden.
Camper isolatiemateriaal
Er zijn veel discussies over het juiste isolatiemateriaal voor een camper. Niet alle conventionele isolatiematerialen zijn geschikt voor je camper. Dit vanwege de condensatie die bijvoorbeeld al ontstaat tijdens het koken.
De meest voorkomende isolatiematerialen voor de camper zijn: piepschuim, folie, isolatiepanelen, purschuim, X-trem en Armaflex. Steenwol of glaswol raden wij absoluut niet aan, omdat dit een slechte vochtregulatie heeft. X-trem en Armaflex zijn veruit de meest geschikte materialen omdat deze juist goed tegen vocht kunnen. Let op: indien het isolatiemateriaal niet zelfklevend is, heb je speciale lijm nodig voor de bevestiging ervan.
Camper isoleren: zo doe je dat!
Stap 1: Haal de camper leeg en maak alles goed schoon
Zorg er allereerst voor dat je bus of camperauto helemaal leeg is. Indien de camper nog gemeubileerd is moet je alles demonteren. Hierdoor kun je het isolatiemateriaal beter bevestigen en kom je eventuele oneffenheden (zoals roest) tegen die je meteen kunt verhelpen. Daarna is het van belang dat je de camper goed reinigt en ontsmet voordat je begint.
Stap 2: Breng het isolatiemateriaal aan op de vloer
Dan is het moment daar om het isolatiemateriaal bevestigen tegen de vloer, wanden en het dak. Begin met de vloer. Als je wilt dat de isolatieplaten zijn optimale werking behouden is het slim om op de vloer houten latjes op het metaal te bevestigen. Lijm de houten latjes met een alleslijmer (Polymax) op het metaal. Zorg dat deze latjes net wat hoger zijn dan het isolatiemateriaal, waardoor er ruimte tussen de vloerplaat en het isolatiemateriaal ontstaat. Dit zorgt voor een extra isolerende werking. Je kunt eventueel nog isolatietape over de latjes en het isolatiemateriaal plakken.
Stap 3: Isoleer vervolgens de wanden en het plafond
Vervolgens ga je aan de slag met de isolatie van de wanden en het plafond. Gebruik voor de wanden en het plafond meerdere lagen en voorkom daarbij koudebruggen. Koudebruggen treden op als er een onderbreking in het isolatiemateriaal ontstaat.
Met flexibel isolatiemateriaal kom je makkelijk in hoeken en kieren. Is je isolatiemateriaal niet zo flexibel? Dan kun je ook gebruik maken van twee verschillende isolatiematerialen of verschillende diktes zodat je alle kieren en gaten goed kunt opvullen.
Tip: trek je elektriciteitskabels voordat je gaat isoleren. In lege bussen zitten soms al spanten waardoor je de kabels kan trekken, dit maakt het extra makkelijk. Trek je elektriciteit wel door een ribbuis voor extra bescherming tegen de isolatie.
Succes met het isoleren van je camper!
Het isoleren van je bus of kampeerauto is echt een grote klus, dus onderschat het zeker niet! Ga zorgvuldig te werk want het is een belangrijke klus om straks met veel comfort op vakantie te gaan. Zorg dat je voorafgaand een aantal video’s kijkt van verschillende aanbieders zodat je een goed weet hoe je te werk moet gaan.
Succes! Voor vragen kun je altijd even langs komen of bellen. Ons camper onderhoud en reparatie team helpt je graag!